Словарь-справочник "Слова о полку Игореве"

КОРОЛЬ

6

Король — правитель некоторых европейских государств (1): Галичкы Осмомыслѣ Ярославе! ...подперъ горы Угорскыи своими желѣзными плъки, заступивъ Королеви путь, затворивъ Дунаю ворота. 30.

Втораго ж дьни царь Романъ глаголемаго Пасхалиа, протоспафариа и стратига суща въ Логофарди, королеви Фрагиискому, именем Агона, посла, дщерь его прося сносѣ за Романа, сына Костянтина зяти своего. Хрон. Амарт., 568 (XV в. ~ XI в.). 1097: Ярослав же, сынъ Святополчь, приде съ угры, и король Коломан и 2 пископа, и сташа около Перемышля по Вагру, а Володарь затворися в градѣ. Пов. врем. лет, 179 (1377 г. ~ нач. XII в.). 1150: Изяславъ же то сдумавъ, посла брата своего Володимера въ Угры ко королеви зяти своему. Ипат. лет., 405 (XV в.). По семь же старыи врагъ, завидьливыи добру и противьникъ истинѣ, въздвиже сердце врагу моравьскаго короля на нь. Ж. Меф. Морав., 154—155 (XII в.). И Максимьяна нача ему молитися: ... Преславный Девгений, мнози ко мнѣ цари и короли, присылалися ко мнѣ храбрии и силнии. Девг. Д., 163 (XVII—XVIII вв. ~ XII—XIII вв.). 1219: И пособи бог Мьстиславу, и въ городъ Галиць въеха, а королевиця рукама яша и с женою, и взя миръ съ королемь, а сынъ его пусти, а самъ сѣдѣ въ Галици. Новг. 1 лет., 59 (XIII в.). Королязи бо и ковари, офорозѣ, рытиры, могистрове ... тѣм имѣют честь и милость у поганых салтанов и у королев. Посл. Дан. Заточ. (У), 70—71 (XVI в. ~ XIII в.). И бысть сѣча велика над римляны, и изби их множество бесчислено и самому королю възложи печать на лице острымь своимь копиемь. Ж. Алекс. Нев. (Б), 166 (XV в. ~ XIII в.). 1348: Посадник псковскыи Илья со псковичами отъехаша к Орѣшку городку, в помощь новгородцемь, противу свеиского короля Магнуша. Псков. 2 лет., 26 (XV в.). Всѣ великие государи, цесарь хрестьянской, и шахъ Персицкой, и король Шпанской ... съ нами въ дружбѣ и въ любви. Послание Бориса Годунова. ААЭ, II, 11 (1598 г.).

▲ Поедь ты ... к великому князю Владимеру ... да скажи ему про меня: Государь ... к твоему здоровью идет ... младъ посолъ Василеи Ивановичь изъ земли галацкия от короля польскова. Былины Тихонр., 57. А с Калиномъ силы написано не много не мало на сто верстъ во все четыре стороны, еще со Калиномъ сорокъ цареи со царевичемъ, сорокъ королеи с королевичемъ. Кирша Д., 101. Його матинка выпровожала, / Выпровожаючы да и найучала: / Сыну Ивасю! як пойдешь с королем на войну, / То не выхвачуйся поперед выйська. Метлин. Народ. южнорус. песни, 339. Пот тым яворам Лукашка з конем, / Пред королем хвалицца з конем: / Нема у короля такого коня! Шейн. Белор. сб., I, 1, 82.

7

Ср. А. И. Лященко (Из комментария кМолениюДаниила Заточника. Историко-литерат. сб., Л., 1924, стр. 415): „Наша летопись в XI и XII веках знает только одного соседнего короля — Венгерского; ... Киевская летопись, подробно описывающая время Изяслава II и короля Гейзы, много раз упоминаемого по поводу вмешательства венгров в русские дела, ни разу не называет короля Гейзу по имени ... «король», без более точного указания в южнорусских летописях — король Венгрии. То же мы находим и в «Слове о полку Игореве»“.

Королеви — дат. пад. ед. ч.


Смотреть другие описания